Peerby en PeerbyGo

Peerby.jpeg

Stel je hebt iets nodig wat je eigen toch maar één keer gaat gebruiken. Dan zou het veel slimmer zijn om het even van iemand te lenen. Peerby heeft hier een oplossing voor verzonnen. Lees hier in dit artikel meer over.

Peerby is een platform waar mensen spullen kunnen lenen en uitlenen aan elkaar. Wanneer iemand iets nodig heeft kan diegene dit plaatsen op het platform, als iemand anders het product thuis heeft liggen kan diegene hier op reageren en het product uitlenen. Mensen hechten steeds minder waarde aan het bezit van producten en meer aan het gebruik en de functionaliteit. Op deze manier wordt onnodige geld verspilling voor eenmalig gebruik vermeden. Dit geniale platform is het idee van Daan Weddepohl die in 2011 Buurhuur oprichten wat een jaar later veranderden in Peerby.

Wie is er actief op Peerby?
De leeftijd van de doelgroep die actie is op Peerby ligt tussen de 20 en 50 jaar. Deze groep bestaat aan de ene kant uit mensen die iets aanbieden en aan de andere kant uit mensen die iets nodig hebben. Momenteel telt het platform 100000 gebruikers per maand en wordt het platform voornamelijk gebruikt in Nederland, België, Berlijn, Londen, Praag. Daarnaast is de overstap gemaakt naar de VS en hier draait nu een pilot versie in New York, San Francisco, Chicago, Austin en Washington. Als de pilot versie slaagt dan is de doelstelling om eind 2015 actief te zijn in 50 steden in de VS. Of deze doelstelling behaald is, is nog onduidelijk.

Wat is het verdienmodel?
Peerby is sinds kort gestart met het aanbieden van de ‘Peerby Garantie’. Dit is een laagdrempelige verzekering die de kosten dekt bij eventuele schade van de uitgeleende producten. De ‘Peerby Garantie’ is opgezet in samenwerking met Centraal Beheer Achmea omdat er gemerkt werd dat er vanuit de gebruikers behoefte was aan een stukje zekerheid. Dit moet er voor zorgen dat er voornamelijk vanuit de aanbieders meer vertrouwens komt en het platform dus weer harder kan groeien. De ‘Peerby Garantie’ is vrijwillig af te sluiten en wordt afgesloten door degene die het product leent. Maar ook de uitlenen kan een ‘Peerby Garantie’ afsluiten.

PeerbyGo
Naast het huidige verdienmodel heeft het platform een nieuwe dienst ontwikkeld: PeerbyGo. PeerbyGo werkt met hetzelfde principe als Peerby, echter worden hier de producten aangeboden tegen een kleine vergoeding. Volgens het platform is dit niet extra omzet te generen maar om de vraag van de afnemers te beantwoorden. Gebruikers van Peerby geven namelijk aan dat door het uitlenen van de producten er slijtage plaatsvind en dat er daarnaast een sociale schuld wordt opgebouwd. Dus door een kleine vergoeding te vragen kan dit verholpen worden. Er is door PeerbyGo een speciale catalogus opgebouwd met spullen die verhuurd kunnen worden tegen een vergoeding. Als men iets wil huren dan zorgt PeerbyGo dat het product op de plaats op het juiste tijdstip is. PeerbyGo houdt een kwart van de inkomsten van de verhuurder in. PeerbyGo is nu nog in de pilot fase en is alleen te gebruiken in Amsterdam.

Conclusie
Peerby en PeerbyGo zijn een handige en leuke applicatie voor de particuliere gebruiker. Het is voor mensen die even snel iets nodig hebben voor eenmalig gebruik maar daar niet te veel voor willen betalen. Voor de zakelijke markt biedt dit platform nog geen perfectief, maar wellicht dat dit er wel komt in de vorm van adverteren. Maar dan zal het platform nog wek eerst moeten groeien.

 

Bronnen:

Daalder, L. (2014, 26 februari). Eerst groeien, dan geld verdienen. [Blogpost]. Geraadpleegd van http://fastmovingtargets.nl/episodes/daan-weddepohl-peerby/

Oerle, P. P. v. (2014, 7 oktober). Peerby: eind 2015 in vijftig VS-steden [Blogpost]. Geraadpleegd van http://www.emerce.nl/interviews/zon-80-spullen-die-huis-hebt-gebruik-vaker-keer-per-maand

Peerby. (2015, 14 januari). Stel ik leen iets uit en ik krijg het niet of kapot terug. Wat nu? [Blogpost]. Geraadpleegd van http://support.peerby.com/customer/portal/articles/1497069-stel-ik-leen-iets-uit-en-ik-krijg-het-niet-of-kapot-terug-wat-nu-

Thole, H. (2015, 11 september). Peerby heeft eindelijk een verdienmodel: betalen om spullen te huren [Blogpost]. Geraadpleegd van http://www.z24.nl/ondernemen/peerby-heeft-eindelijk-een-verdienmodel-betalen-om-spullen-te-huren-586338

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s