Uber en UberPop

Horizontal-Dark

Betaalt van A naar B komen doen we meestal met de Taxi of het openbaar vervoer. Uber heeft voor de vervoerder en voor de reiziger een applicatie ontwikkeld om dit proces te versoepelen. Lees hier in dit artikel meer over

Wat is Uber?
Uber is een applicatie waar taxichauffeurs zich op kunnen aanmelden. De reizigers die een taxi nodig hebben kunnen op de applicatie aangeven dat ze een taxi nodig hebben en de taxi chauffeur die dicht in de buurt is krijgt een melding en kan de rit aanbieden.

Wat is UberPop?
UberPop is eigenlijk de illegalen variant van Uber. Bij UberPop kan iedereen die in het bezit is van een auto zich aanmelden en taxi ritjes aanbieden via de applicatie. Zo kan iedereen die makkelijk wat bij wil verdienen gebruik maken van UberPop. Dit is voor de taxi chauffeurs natuurlijk oneerlijke concurrentie. Zij moeten zich namelijk houden aan strenge voorwaarden zoals een taxi-vergunning, verschillende keuringen en taxi chauffeurs moeten verplicht rust nemen. Daarom zijn de regels gedeeltelijk aangepast en moeten UberPop chauffeurs in het bezit zijn van een chauffeurskaart die behaald kan worden bij het CBR.

Wat is het verdienmodel van Uber?
De afstand van de rit wordt automatisch door de app berekend. Zo worden de kosten in kaart gebracht en heeft iedere rit dezelfde richtprijs. De Uber chauffeurs moeten 20% commissie van iedere rit afdragen aan Uber. Dit is momenteel het enige inkomstenbron van Uber.

Uber zakelijk
Uber heeft sinds kort een dienst opgezet die zich richt op de zakelijke gebruiker. Als zakenman/ondernemer wil je zo min mogelijk tijd en geld besteden aan onnodige dingen zoals bijvoorbeeld reizen van A naar B en een parkeerplaats zoeken, want tijd is geld. Deze dienst biedt zowel voor de werknemer als werkgever voordelen. De werkgeven kan op Uber zakelijk aangeven hoe laat de weknemers van A naar B gebracht moeten worden zodat ze nooit te laat komen. Daarnaast worden alle ritten direct gedeclareerd en er wordt dus geen onnodig tijd besteed aan administratie. Uber zakelijk is in 6 continenten, meer dan 56 landen en 300 steden beschikbaar, dus ook voor internationale zaken biedt deze dienst een uitkomst.

Vervoerskeuze
Naast dat je gebruik kunt maken van de verschillende diensten heb je ook nog de keuze in de klasse auto waarin je vervoert wordt. Er kan gekozen worden uit UberBLACK, UberLUX of OberPop. UberLUX is bijvoorbeeld te gebruiken als je een belangrijke afspraak heb of een eerste date, je wordt dan opgehaald in een BMW 7 of Mercedes S klasse of een vergelijkbare auto. UberBLACK betaal je iets minder voor en het vervoer is dan ook van mindere klasse. UberPop is de laagste klasse waarmee iedereen zelf mag bepalen in wat voor auto hij de rit aanbiedt.

Conclusie
Als we de applicatie even vanuit zakelijk perspectief bekijken dan denk ik dat Uber zeker wat kan betekenen voor het bedrijfsleven. Werkgevers zouden kunnen overwegen om alle medewerkers te vervoeren via Uber en zo een duur wagenpark met veel kosten omzeilen. Daarnaast worden de kosten direct inzichtelijk en zo wordt het overzicht bewaard en kunnen de kosten gestuurd worden. Dus als jij als bedrijf de vervoerskosten van de werknemers wil structureren en reduceren dan is Uber wellicht iets voor jou.

 

Bronnen:

Hofmans, T. (2015, 29 april). Wat is Uber? [Blogpost]. Geraadpleegd van http://www.computeridee.nl/workshop/wat-is-uber/

Uber. (2015, 30 mei). Uber voor zakelijke klanten [Blogpost]. Geraadpleegd van http://ubertaxi.nl/blog/uber-voor-zakelijke-klanten/

Vogel, C. (2014, 13 augustus). Uber: voor ieder wat wils? [Blogpost]. Geraadpleegd van http://www.mkbservicedesk.nl/9447/uber-voor-ieder-wat-wils.htm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s